GÖRELE ULUSLARARASI SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPTI.

Görele Belediyemiz ve Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “III. Uluslararası Hocalı Soykırımı ve Türk Dünyası Sempozyumu”na ev sahipliği yaptı.

Görele Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen uluslararası sempozyuma Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener’in yanı sıra, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Görele Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Yakub Mahmudov, Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Abdulhalük Mehmet Çay, akademisyenler ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, Görele’nin böylesine önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmasının gurur verici olduğunu söyledi.

Belediye Başkanımız Tolga Erener, “Bir Türk enstrümanı olan kemençenin başkenti Görele’ye hoş geldiniz. Giresun Üniversitesinin merkezinde düzenlenmiş olan uluslararası bir sempozyumu Görele’ye taşıdılar. Gerçekten de ilçem için heyecan verici bir olaydı. Bir beyin fırtınasının çok önemli konularının tartışıldığı güzel bir etkinliği ilçemizde gerçekleştirdik. Görele yaklaşık 1400 yıllarda kurulmuş, belediyesi 140 yıllık, Türklerin Çepni boyunun yaşadığı bir ilçedir. Kemençenin başkenti olan ilçemiz birçok önemli sanatçılar yetiştirmiştir. Siyasette bilim adamlarımız çok sayıda var. Biz böylesine önemli sempozyumlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. İnşallah burada tartışılacak olan sorunlar bizlere ışık olacaktır” dedi.

Başkanlığını Doç. Dr. İrade Mammadova’nın yaptığı oturumun birinci panelinde Doç. Dr. Pervana Mammadlı, Güney Azerbaycan edebiyatında Karabağ faciası, Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin, bölgesellikten uluslararasına uzanan iki sorun Dağlık Karabağ ve Keşmir, Uzman Eğitimci Yazar Meral Bahar, 21. Yüzyılda Türk dünyasının dil ve edebiyat rotası, Dr. Öğr. Üyesi Abbas Karaağaçlı Kuzey Kafkasya’da köktendirici hareketler ve eğilimler, Y. L. Öğrn. Hakan Ertuğral, dünden bu güne Azerbaycan, Ermenistan ilişkileri üstüne bir değerlendirme, Y. L. Öğrn. Hasan Altuntaş, Filistin’e yapılan Yahudi göçleri hakkında bilgiler verdi.

Başkanlığını Doç. Dr. Sadagat Abbasova’nın yaptığı ikinci panelde ise, Dr. Öğr. Teymur Gasımlı, Hocalı Soykırımının uluslararası arenada tanınması, Dr. Ayşe Yılmaz Balkan, Akil Abbas’ın ‘Dolu’ romanı, Dr. Öğr. Çağatay Balcı, ‘Risk Toplumu’ kavramı çerçevesinde, Sovyet sonrası Türk dünyasında Radikalizm, Eğitimci Yazar Talip Keleş, İpek yolu üzerinde XX. Yüzyıl Türk dünyasının olumsuz özellikleri, toplumsal kırılmalar, Y. L. Öğrn. Tuğçe Selin Erden IŞİD Terörü ve katliamları hakkında bilgiler verdi.

Sempozyum Görele Şehitliğini ziyaret ve mini kemençe dinletisinin ardından sona erdi.

Language