ÇAVUŞLU EKMEĞİ COĞRAFİ İŞARET ALARAK TESCİLLENDİ

Görele Belediyesi tarafından ‘Çavuşlu Ekmeği’ 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 16.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret alarak tescillendi.

Görele Belediyesi ve Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi” çalışmaları kapsamında geçmişi yüzyıllar öncesine ve yaylacılık geleneğine dayanan ‘Çavuşlu Ekmeği’ coğrafi işaret alarak tescillendi.

Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, Belediye olarak Çavuşlu Ekmeğinin hak ettiği coğrafi işaret tescilini aldıklarını belirterek, “2018 yılından beri uğraştığımız Çavuşlu Ekmeğimizin hak ettiği Coğrafi İşaretin tescilini Görele Belediyesi olarak sonunda aldık. Bu süreçte destek veren Giresun Tarım il Müdürlüğüne, Belediyemiz adına konuyu takip eden Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürümüz Uğur Kübüç’e, Erhan Gürkan Bey’e, TPE Başkanı Habip Asan Bey’e teşekkürler ediyorum. Tescil belgemiz geldikten sonra Çavuşlu Beldemizdeki fırıncılara armağan edeceğiz. Hayırlı olsun” dedi.

ÇAVUŞLU EKMEĞİNİN GEÇMİŞİ…

Geçmişi yüzyıllar öncesine yaylacılık geleneğine dayanan Çavuşlu Ekmeği, yaylacılık yapan bölge insanının uzun süren göç yolunda ki ihtiyacını karşılamak için yaptığı uzun süre bayatlamayan, katıksızda yenebilmesi özelliği ve lezzetiyle vazgeçilmez bir yiyecek olmuştur. Çavuşlu ekmeğinin özelliği taş fırınlarda ve kızılağaç odunu ateşiyle pişirilmesidir. Dış kabuğu sert ve incedir, elastiki bir yapıda değil ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır, ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahiptir. Oda şartlarında hiçbir kimyasal koruyucuya gerek duymadan 7-10 gün kadar saklanabilmektedir.

Language