GÖRELE BELEDİYESİ DOĞU KARADENİZ’DE BİR İLKE İMZA ATTI!

Belediyemiz bünyesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü GISlab AR-GE laboratuvarında görev alan akademisyenlerle birlikte koordineli yürütülen Görele Belediyesi Mekansal Adres Kayıt Sistemi (GÖMAKS) projesi tamamlandı.

Doğu Karadeniz’de bir ilk olan ve tamamlanan proje ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Mekansal Adres Kayıt Sistemine (MAKS) ve Türkiye Kent Bilgi Sistemi (TRKBIS) projesine entegre olmak üzere bütün harita altlıklarını hazırlayan Görele Belediyesi, Doğu Karadeniz’de belediyeler arasında bir ilke imza atarak, ilk olma başarısı göstermiştir.

Projenin yürütücülüğünü Doç. Dr. Volkan Yıldırım ile birlikte üstlenen Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, beraberinde Belediye Başkan Yardımcımız Akın İmat, Prof. Dr. Bayram Uzun, Prof. Dr. Osman Demir, Doç. Dr. Recep Nişancı ve belediye mühendisleri ile Görele Belediyesi Mekansal Adres Kayıt Sistemi (GÖMAKS) protokolü imzalanarak, teslim edildi.

Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) projesinin özel şirketlere yaptırıldığında maliyetinin en az üç katı olduğunu vurgulayarak, Görele Belediyesi olarak, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde MAKS sistemine gecen ilk belediyelerden biri olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Görele mücavir alan sınırlarını kapsayan 16 mahallede ve toplamda yaklaşık Bin 600 hektar alanda bina, yol, işyeri, bağımsız bölüm, arsa, arazi gibi envanterlere daha hızlı ulaşmak ve yönetim sürecinde daha doğru kararlar verebilmek için atmış olduğumuz hedeflere yürümeye devam ettiklerini belirten Başkanımız Erener, “Bilişim çağının yaşandığı günümüzde, bilgi ve teknolojiyi en etkin şekilde kullanabilen insanların gelişmişlik düzeylerinin de üst seviyelerde olduklarını görüyoruz. Bugün sadece bilgiye sahip olmak değil, aynı zamanda bilgiyi aktif olarak hizmetlerde kullanmak, güncellemek, şeffaf yöneticilik, katılımcılık ve çağdaş gelişme adına büyük önem taşıyor. Günümüzde bilgi teknolojinde yaşanan hızlı gelişmeler sonucunda kamu yönetiminde hizmetlerin daha etkin yürütülmesine olanak veren yeni yönetim kavramları ortaya çıktı. Biz bunları da biliyoruz. Bilgi ve veriye hızlıca ulaşan yönetimlerin verdiği kararların çok daha doğru ve efektif olduğunu da biliyoruz. Böylelikle doğru adımlar atmak adına Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü GISlab AR-GE laboratuvarı ile bir proje başlattık. Projemize GÖMAKS adını verdik. Amacımız hem ilçemize 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanunundan gelen zorunluluk gereği Türkiye Ulusal Mekansal Adres Kayıt Sistemine hızlıca geçirmek, hem de bunun yanında bir sonraki aşamada gerçekleştireceğimiz kent bilgi sisteminin altlıklarını oluşturmaktı” dedi.

Proje sonucunda elde edilen bazı istatistiksel bilgileri de paylaşan Başkanımız Erener, “Mücavir alan sınırlarımız yaklaşık Bin 600 hektar, toplamda 16 mahallemiz var. Bu alanda yönetmemiz gereken toplam yol uzunluğumuz 184 km’dir. Asfalt, beton ya da parke yollarımız 140 km iken stabilize yada toprak yol uzunluğumuz 44 km civarındadır. Önümüzdeki süreçte bu yolların üst kapılarını düzenlemek için mahalle bazında yapmamız gereken yatırım miktarlarını da bu sistemden elde ettiğimiz bilgilere göre belirledik. Yollarımızdaki köprülerin mevcut durumunu bile tespit edebiliyoruz. Bütün yol ve yollara ait sanat yapılarına ait bilgiler elimizde. Anlık olarak bu bilgilere erişebiliyoruz. Ayrıca her envanter tek tek fotoğraflandı. Bu durum karar verme sürecinde bizi olukça hızlandırdı. Çok ilginç bir bilgiyi daha buradan paylaşmak istiyorum. Bizim ilçemizde sadece sahilden itibaren güneye doğru 1 km’lik alanda, imar durumuna göre açmamız gereken yol uzunluğu toplam 36,6 km. Bu yolları bir an önce kamuya kazandıracağız ve isimlendirerek sisteme aktaracağız. İlçe sınırlarında cadde ve sokak isimlerimizin toplamı 138’dir. Fakat yeni açılması gereken cadde ve sokaklara ise 95 yeni isim verilmesi gerekiyor” dedi.

Numarataj ve adres bilgileri ile ilgili de bazı bilgiler veren Başkanımız Erener, “İlk göreve başladığımız günlerde ilçemizin numarataj altlıklarını mevcut olmadığını tespit etmiştik. Biraz gecikmeli de olsa bu sorunu tamamen çözmüş olduk. Proje çalışmalarında numaralamaya esas bina sayısı 2 Bin 828 olarak belirlendi. Yapılan çalışmalarda mevcut durumda kapı numarası olan bina sayısı sadece 2 Bin 025’dir. Yani binalarımızın yaklaşık % 30’u numarasız idi. Bu numaraların % 65’ini zorunlu olarak değiştirdik. Şimdi alan çalışmaları ile yeni bina numaralarını yeni yol isimlerini en kısa zamanda yetiştireceğiz. Bu binalarda 9 Bin 330 konut, 729 adet işyeri olmak üzere toplamda 10 Bin 059 bağımsız bölümümüz var. Bununla alakalı olarak kaçaklarımızı tespit ettik. Projemizle ilgili daha bir çok çıktımız var. Bu çıktıları Görele’mizi daha iyi yönetmek için verimli bir şekilde kullanacağız. Daha doğru kararlar vereceğiz. Bütün amacımız Görele’ye daha iyi hizmet edebilmektir. Projemizin güzel ilçemize hayırlı olmasını diliyor, KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISlab AR-GE ekibine bu vesileyle çok teşekkür ediyorum” dedi.

Language