GÖRELE İÇİN TEMİZ BİR GELECEĞE!

Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, Aralık ayı Halk Meclisi Toplantısında yıllardır ilçemizin preijini sarsmış ve ilçe sağlığını tehlikeye atmış olan çöp konusu hakkında geliştirilen ve genişletilen Evsel Atık ve Ücretlendirilmesi konusunda bilgi verdi.

Başkanımız Erener, ilçede toplanan çöplerin uzun yıllar boyunca gerek görüntü, gerek koku gibi çeşitli rahatsızlıklar verdiğini, ilçenin prestijini sarstığını ve ilçe sağlığını tehlikeye attığını söyledi.Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisinin açılmasıyla beraber, üzerlerine büyük bir yük bindiğini belirten Başkanımız Erener, Belediye Meclisimizde bütün Giresun’da belediyelerin yapmış olduğu gibi Evsel atıkların ücretlendirilmesine karar verdik. Ne şekilde olacağı, nasıl olacağı hakkında yaptığımız Halk Meclisi toplantımızda halkımızı da bu konu da bilinçlendirdik. Halkımızla istişareler de bulunduk. Halkımızdan bu konu hakkında her hangi bir olumsuz cevap almadık. Çünkü son derece makul rakamlar.

Biliyorsunuz ki, Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisinin açılmasıyla beraber, üzerimize büyük bir yük bindi. Çünkü şu anda Görele’mizin çöpleri ilçemizden alınıyor, Tirebolu’da ki aktarma merkezine gönderiliyor, oradan işlem görerek tekrar Çavuşlu Katı Atık Tesisi ne geliyor ve burada işleniyor. Bu işlemin yaklaşık olarak maliyeti Görele Belediyesi’ne 1 Trilyon 248 Bin liradır? dedi.Tesisin çalışma maliyetini, hizmet sunduğu belediyelere yüklediğini ifade eden Başkanımız Erener, şunları kaydetti:2016 yılı için toplam 400 Bin TL işleme bedelinin belediyemizden tahsil edileceği üzerinde tahmininde bulunulmuştur. Bizde bunu Görele halkına bölüştürdük. Bilmektesiniz ki, çöpü üreten bedelini ödemelidir. Çöp, çevreye kirliliktir. Bu büyük yerlerde de böyledir, küçük yerlerde de böyledir. Kimi belediyeler farklı şekilde yapmış; su faturalarına vurmuş; kimi belediyeler emlak vergisine vurmuş; Bizim buradan ortak kararımız, bunu hanelere eşit bir şekilde bölüştürmektir. %60’ını hanelerden, %40’ını konut dışı iş yerlerinden, marketlerden, sanayi tipi yerlerden, lokantalardan; kısaca iş yerlerinden almak oldu kararımız. Ama bununla ilgili olarak, ilgili broşürlerimiz ve görsellerimiz hazırlanmaktadır.

Dergi, bilinçlendirici anket çalışmalarımız olacaktır. Hazırlanmaktadır. Bundan sonra böyle devam edecek. Halkımızla yürüyerek, onlarla fikir alış verişi ederek, istişareler de bulunarak; alenin değişen bir şey olursa belediye olarak değiştireceğiz. Ama halkı öncelik göreceğiz. Onlara danışarak. Onlardan gelen istek ve talepleri değerlendireceğiz.Başkanımız Erener ayrıca “İlçemizde üretilen atıkların usulüne uygun olarak berteraf edilmesi söz konusu olmasaydı, ilçemizin 10 yıl içerisinde bu şekilde görüneceğini biliyor muydunuz? TUİK tarafından yapılan istatistiksel verilere göre gün içerisinde 1 kişinin ürettiği çöp miktarı 1,12 kg olup bu miktar yılda 409 kg. Yani görele nüfusuna sahip bir ilçede yılda toplam 7 Bin ton, 10 yılda toplam 70 Bin ton çöp demektir.

Çöplerin hacimlerini göz önüne aldığınızda eğer çöpler sıkıştırılmaz ve usulüne uygun berteraf edilmezse, derelerimiz, denizimiz ve ormanlarımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve sağlıksız bir nesil gelişecektir” dedi.