GÖRELE’DE ASIRLIK LEZZETLER TESCİLLENECEK

Görele’nin Çavuşlu beldesinde otobüs ya da özel araçları ile yolculuk yapanların almak için mola verdiği ekmek ile 200 yıldır sadece süt ve salep kullanılarak üretilen dondurma tescillenecek.

Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener, beklenen müjdeyi vererek, asırlık geçmişe sahip olan ‘Çavuşlu ekmeği’ ve ‘Görele dondurması’nın coğrafi işaret alması için başlattıkları çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi.

Süt, şeker, salep ve meyan kökü ile doğal olarak hazırlanan ve yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Görele dondurmasının Türkiye’ye tanıtılması hedeflediklerini belirten Belediye Başkanımız Tolga Erener, ‘Gerekli girişimleri yaptığımız coğrafi işaretleme için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Muhammet Angın’dan müjdeli haberimizi aldık. Görele dondurmasını markalaştıracağız’ dedi.

Belediye Başkanımız Tolga Erener, “Marka ve patent alımı için proje hazırladık. ‘Görele dondurması, bu yöreye has bir lezzet. Ancak bugüne kadar adını Türkiye’ye ve dünyaya duyuramamış yerel bir tat. İlçemizin önemli bir markası. Bu yerel lezzeti dünyaya ve Türkiye’ye tanıtmak için belediye olarak proje başlattık. Görele dondurmasını önce markalaştıracağız. Bunun yanı sıra patent çalışması başlattık. Coğrafi işaretleme için gerekli girişimlerimiz sonuç verdi. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın ise, Görele Dondurması ve Çavuşlu ekmeğinin ‘Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında coğrafi işaret alacağını belirtti.

Çavuşlu ekmeğinin geçmişinin yüzyıllar öncesine, yaylacılık geleneğine dayandığını ifade eden Angın, yaylacıların göç yolundaki ihtiyacını karşılamak için yaptığı ekmeğin uzun süre bayatlamadığını, katıksız da yenebildiğini ve lezzetiyle vazgeçilmez olduğunu aktardı.

Angın, taş fırınlarda ve kızılağaç odunu ateşiyle pişirilmesinin ekmeğin farklı bir özelliği olduğuna işaret ederek ‘Dış kabuğu sert ve incedir, elastiki bir yapıda değil ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır. Ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahiptir. Oda şartlarında hiçbir kimyasal koruyucuya gerek duymadan 7-10 gün kadar saklanabilmektedir.’ dedi.

Görele dondurmasının ise yaklaşık 200 yıl önce bayram ve düğünlerde ikram edilmek üzere yapılmaya başlandığını anlatan Angın, şöyle konuştu:

‘Daha sonraları da fazla talep edilmesi üzerine şehirde ticari amaçla satışa sunulmuştur. Görele dondurması kıvam bakımından diğer dondurmalara göre oldukça yumuşak krema kıvamındadır. Genel olarak dondurmaların iç sıcaklığı eksi 18 ile eksi 24 derece arasında olurken Görele dondurmasının iç sıcaklığı eksi 8 derecedir ve bu özelliğinden dolayı en fazla 24 saat bekletilebilir. Günü birlik üretimi yapılır ve taze tüketilir.’

Dondurmanın iç sıcaklığının eksi 8 derece olmasının sağladığı bir avantajın da bahar aylarında da bolca tüketilebilmesi olduğunu belirten Angın, dondurmanın hiçbir kimyasal madde içermediğini, emülgatör ve stabilizatör yerine doğal meyan kökü kullanıldığına dikkati çekti.

Angın, kendine has lezzetiyle Görele dondurmasına coğrafi işaret alınmasının markalaşma yolundaki tanıtımına da önemli kakı sağlayacağını kaydetti.

Language