GÖRELE’DE KEMENÇE, HORAN VE YÖRESEL YEMEKLERİMİZ TANITILDI

Belediye Başkanımız Tolga Erener, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü etkinlik atlası faaliyetleri kapsamında Kemençe, Horan ve Yöresel Yemekler tanıtım etkinliğine katıldı.

Görele Belediyesi Kemençe ve Kültür Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinlikte Görele Kemençesi ve horanı hakkında bilgiler verilerek, yöresel yemekler ikramında bulunuldu.

Belediye Başkanı Tolga Erener, Tarihi kaynaklarda “kemençenin dünyaya Görele’den yayıldığının” yer aldığını anlatarak, “Gerçekten çok sayıda eserimiz ve sanatçımız var. ‘Kemençe’ denilince akla Görele geliyor. Biz de onu tüm dünyaya tanıtabilmek için ilçemize Kemençe ve Kültür Parkı inşa ederek, turistlerin en uğrak mekanı haline getirdik. İlçemizde Kemençe kursları açarak, tüm gençlerimize bu kültürümüzü aşıladık ve kemençe çalmasını öğrettik. Horon kelimesinin aslının horan olduğunu tüm dünyaya yaydık. İlçemizde her sene 3 gün boyunca Uluslararası Kemençe ve Horan Festivali düzenleyerek kültürümüzü yaşatmaya, tüm dünyaya tanıtmaya gayret gösteriyoruz. Uluslararası Kemençe ve Horan Festivali isminin de patentini alarak bu ismin sadece Görele’ye özgü olduğunu kanıtladık” dedi.

Araştırmacı Yazar Hayrettin Günay ise kemençe ve horanın tarihi hakkında bilgiler verdi.

Etkinlik kemençe yapımının hangi aşamalardan geçtiğinin anlatılması ve yöresel yemek ikramının ardından son buldu.